La granota verda (Rana perezi)

La granota verda (Rana perezi) és un dels amfibis més comuns de la comarca. Ocupa tot el territori osonenc, des de les parts més baixes fins a la muntanya mitjana del Collsacabra i el Pre-Pirineu d'Osona. La podem trobar principalment en basses agrícoles i vora les masies, amb una certa vegetació a les vores i dins l'aigua. És relativament resistent a la terbolesa i l'eutrofització de les aigües, i a vegades la trobem en la mateixa llera del riu Ter o del Sorreigs. Tradicionalment s'han menjat granotes a pagès, però en els costums del món rural rarament s'acabaven les granotes de les basses, doncs n'hi havia moltes i gairebé mai s'abusava de les captures. Actualment aquesta espècie està amenaçada per la pèrdua d'hàbitats, pèrdua progressiva i accelerada de les basses i punts d'aigua dolça de la Plana de Vic i les serralades que l'envolten.

A la fotografia un exemplar adult de granota verda sobre les algues d'una zona embassada dins mateix de la llera del riu Sorreig, a Sant Boi de Lluçanès. Maig de 2004.

 

Les basses de Vilarrasa (Perafita i Sant Boi de Lluçanès), un indret on tradicionalment s'han capturat granotes per a menjar. Actualment aquesta pràctica està prohibida.

A la fotografia es pot veure un dipòsit vell d'aigua d'una masia, en molt bon estat per a la cria dels amfibis, especialment la granota verda, però amb el greu perill que quan els joves amfibis volen sortir de l'aigua no ho poden fer. Caldria posar qualsevol mena de suport.

© Jordi Baucells , 2006
© Jordi Baucells (totes les fotografies)
Pàgina actualitzada: 28/11/08