La salamandra (Salamandra salamandra ) a Osona. Un amfibi carregat de mites i llegendes.

La salamandra és un amfibi del grup dels uridels (amfibis que tenen cua), com els tritons. La seva coloració la fan inconfusible, groga amb taques negres, i molt vistosa. És una espècie abundant sobretot en els diferents ambients forestals de tota la comarca. El món de pagès i de muntanya ha atribuït a la salamandra molts mites i llegenes, que l'associen normalment amb la seva toxicitat, fet fals ja que les seves glàndules són una mica irritants però sense cap component tòxic.

 

Salamandra

Exemplar adult de salamandra, capturat per al seu estudi i posteriorment alliberat. Muntanyola, estiu de 2002. .

Detall de les glàndules

Detall de les glàndules que les salamandres tenen als laterals del cap, a l'igual que moltes altres espècies d'amfibis, especialment els gripaus.

La salamandra adulta passa poc temps dins de l'aigua, només per pondre els ous. La major part de l'any es comporta de forma totalment terrestre, però freqüenta els racons més humits del bosc, on caça petits invertebrats. La podem detectar amb facilitat en els camins forestals després de les pluges, que és quan realitzen més moviments. Malauradament molts exemplars adults moren atropellats en camins i carreteres.

Hàbitat de la salamandra a Osona

Hàbitat idoni per a la salamandra al riu Sorreigs, a Sant Boi de Lluçanès, on s'hi poden trobar durant tot l'any larves i individus joves d'aquesta espècie en els trams on l'aigua està més quieta. .

© Jordi Baucells , 2006
© Jordi Baucells (totes les fotografies)
Pàgina actualitzada: 28/11/08