Històric de notícies d'Osona Natura

 

 

 • Setembre 2006. El Patronat d'Estudis Osonencs convoca el Premi Plana de Vic 2006, que aquest any cau en la branca de ciències. Ha finalitzat el termini de presentació dels treballs i s'han presentat sis estudis fets de la branca de cinències en l'àmbit osonenc. El jurat emetrà el seu veredicte durant la celebració de la festa anual del Patronat d'Estudis Osonencs, el dia 18 de novembre de 2006.
 • Abril 2006. Orquídies. Enllaços amb pàgines web i fotografies de les espècies més característiques dels ambients osonencs. Descubreix aquest fantàstic grup de plantes.
 • Juny 2006. L'institut Català d'Ornitologia (ICO), inicia les accions per a començar els treballs de camp del futur Atles d'ocells de Catalunya a l'hivern. Podeu consultar més informació a la web d'aquesta entitat. Els naturalistes osonencs col·laborarem en l'obra, de la mateixa manera que ho varem fer en l'Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya.
 • Juny-2006.Es sol·liciten dades de pardal roquer Petronia petronia de la comarca d'Osona, tan dades de cria, hivernada o presència puntual, per a un article científic sobre aquesta espècie a Osona. Es poden enviar per mail a jbaucells@ma-emma.com .
 • Juliol-2006. Anellada de flamencs al Delta de l'Ebre. El flamenc, una espècie rara a la comarca d'Osona s'estudia al Delta de l'Ebre, on hi ha la única colònia de cria de Catalunya.
 • Juny-2006. Entitats osonenques i persones interessades pel futur de la nostra comarca estan fent aquests dies reunions de treball per fer una proposta de desenvolupament sostenible que doni els criteris més importants amb els quals es podria compatibilitzar el creixement econòmic, el benestar de les persones i la conservació dels hàbitats i ecosistemes.
 • Juny-2006.El Grup de Naturalistes d'Osona està redactant una proposta per a fer acords de custòdia del territori mitjançant el seu projecte basses, promovent els acords amb propietaris de terrenys agrícoles per preservar els valors ecològics de les basses agrícoles i al mateix temps millorar la disponibilitat de la bassa per a veure-hi el bestiar.
 • Maig 2006. Bolets de primavera. Estem en plena temporada pel naturalista i boletaire de primavera. Es poden observar i collir espècies molt interessants durant els mesos de març a juny.
 • Prepare'm-nos per un dels estius més secs i calorosos de les últimes dècades!!
 • Juny-2006.Aquest mes de juny, concretament el dia 3, es va observar un exemplar de trenca (Lanius minor). A més d'ésser la primera citació a la comarca d'aquesta espècie, és encara més remarcable pel fet de ser una de les espècies nidificants més rares de Catalunya i de l'Oest d'Europa. Podeu veure una foto de l'exemplar vist a aquí.
 • Maig 2006. Bones notícies per al mussol banyut a la Plana de Vic. Les darreres dades dels censos de rapinyaires nocturns fets pel Grup de Naturalistes d'Osona a la Plana de Vic marquen un augment de les parelles reproductores a Osona, fet que no passava des de l'any 1992.
 • Abril-Juny 2006. El grill cadell (Grillotalpa grillotalpa), a Osona. Coneix una mica una de les espècies d'insectes més emblemàtiques dels espais agrícoles.
 • Juny-2006.Aquest mes passat el grup de treball RAPNOCCAT, creat des del Grup de Naturalistes d'Osona, que està treballant en una publicació sobre gestió i protecció dels rapinyaires nocturns catalans i els seus hàbitats, s'ha reunit per avaluar l'estat dels treballs de redacció de la primera part de l'obra. Les tasques de redacció de les vuit espècies de mussols que crien a Catalunya evolucionen favorablement.
 • 2006-2007. El Grup de Naturalistes d'Osona promou el projecte mussol als ajuntaments. El GNO ha promogut el projecte mussol als ajuntaments de la Plana de Vic que tenen part del territori amb poblacions d'aquesta espècie. S'ha enviat una carta de promoció del projecte amb un plànol on s'indicquen les zones del municipi on el mussol està en perill. També s'ha enviat el tríptic del Projecte mussol-GNO.
 • Abril 2006. Pregó del Mercat del Ram 2006. Podeu llegir-lo sencer aquí.
 • Juny 2006. Coneix una mica més l'escorpí d'aigua.
 • Setembre 2006. Pregó de la festa major del Remei (Vic). Podeu llegir-lo aquí.
 • Maig 2006. Curs d'Horticultura ecològica. La Mancomunitat La Plana ha organitzat un curs d'horticultura ecològica de màxim interès: el mètode de Parades en Crestall del mallorquí Gaspar Caballero. El curs va ser un èxit quant a participació i quant a aprenentatge i valoració per part dels assistents. Cliqueu aquí per veure el programa del què es va fer.
 • Maig-Juny 2006. Estem ja a finals del període reproductor de la majoria d'espècies d'amfibis osonencs. La majoria de granotes, gripaus, tritons i salamandres d'Osona estan acabant l'època de reproducció. Encara som a temps der revisar i estudiar basses, rius i rieres i per fotografiar aquest bonic grup de vertebrats.

© Jordi Baucells , 2008
© Jordi Baucells (textos i fotografies, si no s'esmenta l'autor)
Adreça de contacte: jbaucells@biodiversitat.cat
Pàgina actualitzada: 30/12/08