El cèrvol (Cervus elaphus) a la comarca d'Osona.

Cèrvols

El cèrvol és un dels mamífers forestals més estesos per tot el continent europeu. Del grup dels ungulats, va ésser eliminat de la major part del territori forestal de la península ibèrica en segles passats. Sobretot degut a la sobreexplotació forestal i a la caça directa. El cèrvol no va ser una altra vegada present a Osona fins a principis dels anys vuitanta quan, fruit de les reintroduccions fetes al Cadí i al Pre-Pirineu ripollès, es van establir poblacions de cèrvol al límit entre les comarques d'Osona, El Berguedà i el Ripollès.

 

Actualment el cèrvol es pot veure a la comarca d'Osona en temps d'hivern o tardor, quan alguns exemplars es dispersen dels seus llocs de cria. Als municipis d'Alpens, Perafita, Santa Eulàlia de Puigoriol, Sora i Sant Quirze de Besora se'n veuen de forma esporàdica. Al Collsacabra, Guilleries i Montseny és excepcional.
A la fotografia una femella de cèrvol amb dos exemplars joves.
 
Els mamífers forestals, com ara el cèrvol i el cabirol (Capreolus capreolus), estan en expansió a la comarca des de fa unes dècades. L'augment progressiu de la massa forestal i la també progressiva regressió de les activitats econòmiques i productives al bosc han fet que hi hagi molt més bosc que fa uns anys. Aquest fet, però, n'ha augmentat el risc d'incendi i no n'ha pas afavorit la millora de la qualitat del bosc, ja que una bona gestió forestal és necessària per a mantenir aquests factors necessaris.
Al setembre, l'espectacle de la brama del cèrvol. Pels voltants del quinze de setembre es pot disfrutar de l'espectacle de la brama del cèrvol, a les muntanyes entre les tres comarques veïnes d'Osona, El Berguedà i El Ripollès. Es tracta d'anar al captard i fins i tot ben entrada la nit en una zona boscosa on hi hagi clarianes de bosc, prats o camps i on es puguin escoltar els mascles de cèrvol bramant i barallant-se. És l'època de l'aparellament. La brama dels mascles es pot sentir fins i tot des de varis quilòmetres, sempre que hi hagi una nit calmada, sense vent ni pluja.

 

© Jordi Baucells , 2006
© Jordi Baucells (textos i fotografies)
Pàgina actualitzada: 02/08/2009