El duc (Bubo bubo)

Adult de duc (Bubo bubo) en captivitat en el centre d'educació ambiental i divulgació "Cim d'àguiles". Sant Feliu de Codines, març de 2006.

 
Descripció de l'espècie
El duc és sens dubte el més gran dels rapinyaires nocturns d'Osona. També és el de majors dimensions de tot el continent europeu. Destaquen les "orelles" plomades al cap i el color marronós tacat de tot el cos. Quan alça el coll o canta, se li veu molt la gola de color clar, gairebé blanc. Els ulls taronges són molt vistosos.
Indrets on es pot observar
Aquesta espècie és bàsicament sedentària i es veu tot l'any en els mateixos territoris, però els exemplars joves es poden veure en dispersió en indrets on habitualment no hi viu l'espècie. A la comarca d'Osona viu en zones de cingleres envoltades de boscos o conreus i s'alimenta en els espais agrícoles de la Plana de Vic i el Lluçanès. El podem sentir i observar amb certa facilitat en les cingleres de la Vall de Sau, entre Sant Pere de Casserres i Fussimanya.
Estatus, conservació i gestió

El duc és una espècie força adaptable quant a hàbitat i alimentació, i és un dels rapinyaires nocturns, juntament amb el gamarús, que conserva bé les seves poblacions a la península ibèrica. De tota manera, la caça directa, l'espoli de nius i sobretot les electrocucions en línies elèctriques de mitjana tensió són impactes encara molt negatius per a l'espècie que cal reduir.

Altres aspectes d'interès

El projecte Rapnocat (Rapinyaires Nocturns de Catalunya), liderat pel Grup de Naturalistes d'Osona, està elaborant una extensa obra monogràfica de les vuit espècies de rapinyaires nocturns de Catalunya, amb mesures de conservació i gestió dels seus hàbitats.

© Jordi Baucells , 2007
© Jordi Baucells (totes les fotografies i textos)
Pàgina actualitzada: 28/08/07