El capsigrany (Lanius senator), Malla, maig de 2001 .

Capsigrany adult

 
Descripció de l'espècie
El capsigrany és un ocell de mida petita, una mica més gran que un pardal comú, de plomatge blanc i negre amb el capell d'un color vermellós. Té un bec fort que li permet caçar preses petites, sobretot insectes del tipus ortòpters, escarbats i fins i tot petits rosegadors.
Indrets on es pot observar
Podem veure el capsigrany des del mes d'abril fins a primers d'octubre, sobretot en les àrees agrícoles més ben conservades de la Plana de Vic, les que es troben alternades amb marges arbrats, petites arbredes, erms i descampats. Com a nidificant és escàs, però encara queden força indrets a Osona on hi ha exemplars criant. També es pot veure a tot el Lluçanès.
Estatus, conservació i gestió

El capsigrany és sens dubte una de les espècies d'ocell que es troba en més forta regressió a tota Europa, principalment a causa de la intensificació general de l'agricultura i les fortes sequeres als països africans on passa l'hivern. A la Plana de Vic encara queden hàbitats favorables per aquesta espècie, però, tal i com passa amb el seu parent el botxí, està en una forta regressió, i es pot afirmar que en els últims deu ha desaparescut de bona part dels indrets on criava.

Altres aspectes d'interès

Els lànids són ocells depredadors, petits rapinyaires, que capturen preses vives i tenen el costum d'enganxar-les en les punxes dels arços i bardisses. És doncs normal, però no pas fàcil, trobar-se en algun marge una mussaranya, ortòpter o escarabat penjat d'una espina, ja que el botxí o capsigrany ho han deixat per després menjar-s'ho.

© Jordi Baucells , 2008
© Jordi Baucells (totes les fotografies i textos)
Pàgina actualitzada: 4/06/08