El lluert (Lacerta bilineata)

El llargandaix verd o lluert (Lacerta bilineata) viu en les àrees obertes i semiboscoses de les Guilleries, Montseny, Collsacabra i Pre-Pirineu osonenc. A la fotografia un mascle de lluert fotografiat a Seva, juliol del 2007.

 
Descripció de l'espècie

Aquest llargandaix es reconeix pels seus colors verds vius. El mascle té la gola de color blavós, i la femella és tota ella verda. Els joves són de colors més esclarissats amb taques molt clares. De dimensions més reduïdes que el llargandaix ocel·lat, viu en ambients més humits que aquest darrer.

Indrets on es pot observar
Podem trobar el lluert en prats humits, boscos esclarissats, roquissars, vora de masies i granges dels ambients humits d'Osona. Les Guilleries, Montseny i Collsacabra, així com el Pre-Pirineu d'Osona (alt Bisaura, Puigsacalm i Bellmunt) són les àrees incloses en la seva disatribució. El podem observar amb relativa facilitat en el camí que va de Vidrà a Ciuret, al Bisaura. A la fotografia un bon ambient per al lluert a la zona de Falgars d'en Bas, al límit entre Osona i la Garrotxa.
Estatus, conservació i gestió

No presenta problemes de conservació ni d'alteració significativa de l'hàbitat, tot i que l'ús sostenible dels prats de dall de muntanya és un factor que ajuda a la seva conservació. També al contrari, l'abandonament de l'activitat humana a la muntanya, que promou l'augment de la massa forestal, disminueix la seva presència, ja que evita les grans masses de bosc espesses.

Altres aspectes d'interès

 

© Jordi Baucells , 2007
© Jordi Baucells (textos i fotografies, si no s'esmenta l'autor)
Pàgina actualitzada: 28/8/07